Auzim tot mai des despre el, lucru firesc într-o perioadă în care ne dorim să fim picture perfect în fiecare moment al zilei, într-un fel în care să pară că am obținut acest rezultat fără efort. Paradoxal însă, ca în orice domeniu în care pentru a obține rezultate aparent simple avem nevoie de un întreg proces, machiajul No Makeup are tehnici de aplicare și produse specifice, care garantează rezultatul dorit. Make-up artistul intervievat ne-a dezvăluit ce produse să folosim și ce pași trebuie să urmăm pentru un machiaj impecabil.

IWokeUpLikeThis
Ce este dincolo de denumirea No Makeup? „Este acel tip de machiaj, dozat corect, cu texturile și cromatica aferente, ce evidențiază un ten luminos, sănătos și foarte natural. Nu este un machiaj perceptibil, nu modifică trăsăturile. Cel mult poate acoperi, într-o măsură limitată, anumite mici imperfecțiuni ale tenului sau ale chipului, căci prin texturi luminoase se pot marca anumite zone de volum raportate la forma feței”. Dincolo de un hashtag pe Instagram și un trend, tehnica machiajului no makeup ar trebui să facă parte din arsenalul de frumusețe al oricărei femei, cu precădere al acelora care „își asumă propria feminitate, mizând pe extensia frumuseții naturale. Astfel, nu se ascund în spatele puterii de transformare pe care o are machiajul, ci își asumă naturalețea, care este expusă astfel cu decență și eleganță”.

Pentru un machiaj impecabil, baza acestuia, adică tenul, trebuie să fie sănătoasă și frumoasă – este o credință pe care o împărtășesc și o predic, cot la cot cu make-up artiști pe care îi apreciez. Iar acest lucru devine cu atât mai important cu cât tipul de machiaj este unul natural, de tipul no makeup. Din punctul meu de vedere, primul pas, esențial, este îngrijirea tenului. Un ten curat, sănătos, hidratat, cu o culoare uniformă, va fi pânza perfectă pentru un astfel de machiaj. În acest context, pe lângă ritualul de frumusețe propriu, câteva tratamente de întreținere efectuate cu produse profesionale, în cadrul unei clinici sau a unui institut estetic, vor potența și prelungi sănătatea și frumusețea pielii. Iar atunci când tenul are probleme – indiferent dacă vorbim de un ten deshidratat, unul cu pete pigmentare, cicatrice, acnee, rozacee, cuperoză etc. –, un pas important este acela de a găsi soluții specifice pentru tratarea acestora cu ajutorul specialiștilor.

„Cu siguranță, atunci când obiectivul sănătății tenului este atins, dorința de a te ascunde în spatele unui ten complet camuflat  își pierde din intensitate”. Exfolierea regulată, fie cu ajutorul unor peeling-uri chimice profesionale, fie folosind un produs exfoliant blând, ca parte a ritualului de îngrijire de acasă, este un ajutor important în diminuarea imperfecțiunilor, netezirea tenului și uniformizarea nuanței acestuia.

Dincolo de acestea, înaintea aplicării oricărui tip de make-up, este important ca pașii de îngrijire și pregătire a tenului – curățarea și hidratarea – să fie efectuați cunoscând tipul de ten, precum și nevoile specifice ale acestuia. Folosind produsele potrivite, cu formule active, un ten hidratat și neted va fi mult mai ușor de obținut.

Nuanța și textura perfectă
Abia acum începe machiajul propriu-zis, în care primul pas este uniformizarea tenului, prin folosirea câtorva produse: primer, fond de ten, anticearcăn și pudră.

Un primer cu SPF minimum 30 este recomandat pentru a putea evita apariția petelor solare, lăsându-ne astfel o libertate mai mare de a ne expune tenul într-un mediu specific acestui tip de machiaj: în aer liber, la lumină naturală. „În egală măsură, și fondul de ten, și anticearcănul, și rujul de buze trebuie să fie produse cu SPF 30. Astfel avem ecran total pe față, iar când vine vorba de retuș putem folosi pudre cu SPF, ce asigură protecție solară. Este un detaliu de luat în calcul, dacă ne gândim că SPF-ul 30 asigură protecție solară pe o perioadă limitată, obligându-te astfel să reaplici un produs care să prelungească timpul de expunere”.

Există câteva elemente pe care trebuie să le luăm în calcul pentru un machiaj cu efect natural. Primul este acela de a alege nuanțele potrivite pentru pielea noastră, cunoscându-ne pigmentul tenului. Cum putem face acest lucru cu ușurință? „Cel mai simplu mod de a identifica pigmentul este să ne studiem, cu atenție, venele de la încheietura mâinii. Dacă sunt verzi, pigmentul este cald (galben), dacă sunt albastre –, pigmentul este rece (roz), iar dacă sunt mov, pigmentul este neutru. În funcție de acest pigment, puteți alege paleta cromatică a fardurilor pentru pomeți și buze: pentru pigmentul cald, vom alege tonuri de bej, bronz, maro. Pentru tonurile de roz se recomandă o paletă cromatică mai rece: peachy cu mai mult roz, subton maro de mov. Indiferent de pigment, blush-ul și rujul trebuie să fie naturale, atât ca nuanță, cât și ca intensitate. Pentru un efect no makeup, paleta de farduri destinată liniei ochilor poate avea nuanțe în contrast cu irisul, însă tot într-o notă naturală. Nu vom da greș însă niciodată cu nuanțe de maro, taupe sau bej”.

Al doilea aspect important este să alegem textura potrivită pentru noi, având în permanență în vedere tipul tenului și rezultatul pe care ni-l dorim. Produsele de machiaj pentru tenurile uscate trebuie să fie cât mai fluide și cu efect hidratant și, evident, matifiante pentru tenurile cu tendință de îngrășare. În aceeași notă, specialiștii recomandă formule adecvate tenurilor care se confruntă cu acnee și formule speciale, cum sunt cele cu acid hialuronic, pentru tenurile mature.

„No makeup”, pas cu pas
După curățarea tenului, se aplică o cremă de față și una de ochi. Produsele sunt alese în funcție de tipul de ten, de nevoile acestuia și de vârstă. Pentru acest tip de machiaj, fondul de ten folosit pentru uniformizarea tenului trebuie să fie într-o textură extrem de lejeră și foarte fluidă. De aceea este recomandată aplicarea în prealabil a unui primer, ales, de asemenea, în funcție de tipul tenului. Pentru tenurile uscate se recomandă un primer luminos, cu textură lejeră, pe bază de apă, fără silicon, ce are rolul de a hidrata în profunzime și a determina blocarea absorbției apei din formula fondului de ten. Pentru tenurile grase sau cu tendință de îngrășare, un primer pe bază de silicon sau cu ingrediente antiacneice este soluția perfectă. Atunci când este necesar însă, putem alege un primer care asigură o corecție a pigmentului tenului: se identifică pigmentul predominant (ten tern cu accente cenușii, ten roșiatic etc.) și se alege nuanța de contrast. Pentru tenul roșiatic se recomandă un primer verde, iar pentru tenul cenușiu – un primer cu nuanță somon sau piersică.
Fondul de ten se aplică doar cu burețelul special, umezit, folosind exclusiv gesturi de tapotare pentru a nu șterge straturile aplicate anterior. Pe zona de sub ochi se aplică un anticearcăn într-o textură fluidă, ce lasă un aspect fără cusur și nu evidențiază liniile fine. Nuanța acestuia, în principiu, trebuie să fie cu un ton mai deschisă decât cea a fondului de ten. Se aplică însă aceeași regulă ca în cazul primerului: dacă se depistează un pigment predominant al zonei, se neutralizează pigmentul și, ulterior, se definește efectul de iluminare pentru această zonă.
Atunci când vorbim despre un machiaj reușit, „reacțiile” produselor folosite sunt în lanț, astfel încât pudra joacă un rol important. Pentru un efect no makeup, granulația pudrei trebuie să fie extrem de fină, iar textura să fie pulbere, translucidă. Aceasta se aplică cu pensula de pudră cu păr natural, prin gesturi de tapotare.
Definirea sprâncenelor se face cât mai natural, cu mascara specială, iar pe pleoape se aplică farduri în nuanțe nude sau taupe, în texturi mate. Pe pleoapa mobilă, dacă forma ochiului permite, se poate aplica un fard nude deschis, ușor satinat. Pentru un contur al ochilor extrem de discret, se poate trasa o linie la rădăcina genelor, în nuanțe de gri sau maro. Genele se pot ondula cu un ondulator, având însă grijă la calitatea siliconului pe care îl are – unul rigid poate avea ca efect casarea firelor.
Pe buze vom aplica un ruj în pigmentul natural al acestora, iar într-un ton similar se poate merge cu aplicarea blush-ului pe zona pomeților, fie folosind o textură lichidă, direct peste fondul de ten, fixând ulterior cu pudră, fie în textură compactă, aplicat peste pudră. 

 

by Maria Alexandra