Nu întotdeauna se întâmplă ca, atunci când vrei să îți vopsești părul, nuanța finală să fie exact cea pe care o așteptai. De vină sunt mai mulți factori, pe care doar specialiștii cu experință în domeniu îi cunosc.

Sfaturi direct de la specialist pentru vopsirea părului Hairstylistii Cunoscuti îți detaliază cinci dintre regulile importante de care ar trebui să ții cont atunci când îți dorești să îți vopsești părul și să îți schimbi look-ul. „Am spus-o de multe ori și o repet. Dacă ții la imaginea ta, nu te încăpățâna să faci experimente și să îți vopsești părul acasă. În prea puține cazuri rezultatul este cel dorit. De aceea, lasă-te pe mâna specialistului care știe să jongleze cu proporțiile și știe ce îi trebuie mai exact părului tău, pentru a obține nuanța dorită”.

Reguli de bază pentru un vopsit perfect
Analiza părului (istoricul)
. Aflăm de câte ori a fost vopsit părul și în ce nuanțe. Este indicat să ținem cont de ce anume s-a mai făcut pentru a nu ajunge să ardem părul sau să obținem o cu totul altă culoare. Spre exemplu, o doamnă cu părul decolorat vrea să și-l vopsească platinat. S-a decolorat de trei ori până în acel moment pentru că înainte era brunetă. Dacă pune un blond gri, părul se poate arde pe toată lungimea lui sau exista șanse mari să iasă un blond verzui.

Se poate vopsit din deschis în închis. Invers nu. Dacă vreți totuși invers, nu o faceți acasă, ci doar la un hairstylist bun. Riscurile sunt sa iasă o culoare neuniformă, nepurtabilă. De exemplu, dacă avem părul vopsit negru sau șaten, cu rădăcină crescută în nuanța naturală, și aplicăm vopsea în nuanță deschisă, va ieși blond la rădăcină, pe lungime portocaliu, iar la vârfuri maron închis aproape de negru.

Atenție la vopsitul părului alb. Dacă părul conține mai mult de 30% fire de păr alb, obligatoriu în combinația vopselei trebuie să avem o bază naturală. Altfel, dacă aplicăm de exemplu roșu direct la rădăcină, pe părul alb, va ieși un roșu foarte aprins și în transparență. Dacă în acel roșu punem și șaten mediu, roșul va ieși perfect. Explicația este că părul alb nu prinde culoarea perfect.

Alegerea oxidantului. Întotdeauna trebuie să ținem cont să folosim oxidantul adecvat. Dacă facem o culoare mai închisă, întotdeauna va fi un oxidant mai slab, de 6% sau 3% (pe o scară de la 1,5 la 12). Când vrem să închidem nuanța, întotdeauna folosim un oxidant intre 1,5 si 6%, niciodată mai puternic întrucât culoarea iese mai deschisă decât ce vrei să faci. Dacă vrei să deschizi o culoare, se folosește oxidant între 6 și 12% și, cu cât ne dorim o culoare mai deschisă cu atât oxidantul va fi mai puternic. De la șaten la blond punem 12%. Dacă vrem șaten deschis, punem 6%.

Baza. Trebuie ținut cont de baza pe care se aplică vopseaua. De exemplu, pe ambalajul vopselei din comerț ai în spate un paletar. Ai cumpărat șaten, iar, dacă îl pui pe blond sau păr alb, îți iese mai deschis. Dacă pui pe o culoare mai închisă, iese mai închis. E logic. Dacă ești blondă și vrei șaten, îți iei șaten închis. Rezultatele perfecte ies însă la salon, pentru că hairstylist-ul știe exact ce proporții să aleagă, cum să așeze culoarea și cât timp o lasă să acționeze”.

Decolorarea părului înainte de vopsire Tot ce trebuie să știi înainte de decolorarea părului Decolorarea părului este un procedeu chimic care poate deveni riscant dacă alegi să îl faci singură acasă, fără ajutorul unui specialist. Practic, este procesul prin care este îndepărtat pigmentul natural ori artificial din păr. Tocmai din acest motiv, procedura este delicată și complexă și trebuie făcută de o persoană cu experiență în domeniu. Primul și cel mai important aspect pe care trebuie să îl știi în procesul de decolorare este modul cum s-ar putea comporta părul tău în fața acestui proces. Un hairstylist îți poate spune acest lucru în baza informațiilor pe care le știe despre istoricul părului, calitatea firului de păr, lungimea, densitatea, tonalitățile părului și bineînțeles vârsta.

Pentru că fiecare femeie are textura părului diferită, rutina decolorării diferă de la un caz la altul. Este bine de știut faptul că sunt și cazuri în care decolorarea părului nu este recomandată, din diferite motive. Specialistul, în urma unei analize atente, îți poate spune care sunt pașii pe care va trebui să îi urmezi pentru a-ți pregăti părul de decolorare. Operațiunea de decolorare a părului nu este recomandată pentru acasă deoarece rezultatul final nu poate ieși așa cum îți dorești. Dacă în partea din față este posibil să obții nuanța dorită, la spate, acolo unde nu ai cea mai bună vizibilitate, nu vei știi ce se întâmplă. Mai mult de atât, este o procedură care trebuie să înceapă întotdeauna de la ceafă spre creștet, în șuvițe foarte subțiri, iar rădăcina trebuie lăsată pentru final deoarece se deschide mult mai repede decât restul părului. Decolorarea părului nu trebuie făcută foarte des, deoarece acest proces poate usca și fragiliza textura firului de păr. Decolorarea părului se face, de regulă, cu oxidanți de 3%, 6%, 9% sau 12% în cazuri mai rare.
Acest procent îl va stabili hairstylist-ul, mai ales că oxidantul trebuie ales și în funcție de câte tonuri îți dorești să îți deschizi părul. După acest proces chimic nu mai este recomandat un alt proces chimic sau termic, deoarece următoarele acțiuni pot menține cuticula deschisă și pot compromite ce se află în următorul strat, numit cortex (stratul cel mai exterior al unui organ, în cazul de față cortexul cerebral, cel mai cunoscut dintre toate cortexurile.

Ce se întâmplă mai exact în procesul de decolorare?
Pentru un păr care nu a mai fost până acum tratat chimic nici prin nuanțare, nici vopsire, amoniacul se umflă și ajută la dezlipirea solzilor keratinoși care se află în straturile ce formează cuticula. De aici, peroxidul de oxigen poate oxida straturile de melanină și feomelanină (proteinele care formează pigmenții naturali). Pe măsură ce peroxidul de hidrogen stă mai mult în cortex, straturile de pigment natural sunt mai mult anihilate, împreună cu moleculele esențiale, printre care și pigmenții naturali, aminoacid bogat în sulf care asigură coeziunea dintre keratină și moleculă. Dacă legăturile disulfice sunt rupte, atunci părul devine poros și este expus degradării, iar procesul de decolorare nu este deloc unul reușit.

Ce înseamnă decapaj?
Nu vorbim despre același proces între decolorare și decapaj deoarece decapajul nu este la fel de agresiv cu părul și nici nu are o putere atât de mare de deschidere. Prin decapaj se îndepărtează surplusul de vopsea aflat în păr, cu scopul de a obține un reflex mult mai intens. Nici decapajul nu este un proces pe care să îl faci singură acasă deoarece nu ai control direct asupra procesului de deschidere, așa cum are un hairstylist.

Culori de păr
Ce culori de păr se potrivesc în funcție de tonul pielii:
 - Dacă ai un ton închis al pielii, atunci culorile de păr închise se potrivesc cel mai bine nuanței tale;
 - Un ton galben al pielii se potrivește cu culori închise precum castaniul; Culori vosea de păr
 - Nuanțe pentru tonul rece: Blond mediu; Blond cenușiu; Brunet; Mahon; Burgundy; Nisipiu; Platinat; Cafea.
 - Nuanțe pentru tonul cald: Auriu; Caramel; Miere; Mahon; Roșu; Ciocolatiu; Cupru; Maro închis; Cărămiziu; Căpșună; Orange


Îngrijire păr vopsit Imediat după vopsire, părul devine mult mai sensibil și are nevoie de îngrijire aparte. Pentru a-i menține strălucirea cât mai mult timp, îți recomandăm câteva sfaturi de îngrijre imediat după vopsire. Unul dintre cele mai importante aspecte de care să ții cont este că va trebui să folosești produse destinate părului vopsit, speciale pentru menținerea culorii. Imediat după vopsire este indicat să eviți să folosești șampon cel puțin 48 de ore, pentru ca vopseaua să se fixeze cât mai bine pe păr. Dacă, totuși, este necesar să îți speli părul, specialiștii recomandă să folosești un balsam pentru păr vopsit spre deosebire de șampon și să nu îl lași pe păr mai mult de un minut.

După câteva zile, cel puțin 3 zile, îți poți spăla părul normal cu șampon. Părul trebuie protejat de radiațiile UV imediat după vospire. Protejează-ți părul cu o pălărie dacă stai prea mult timp în soare și evită să mergi în solarele pentru bronzarea artificială cel puțin câteva zile de la vopsire, pentru a nu interveni decolorarea părului. Nu folosi produse care îți supra încălzesc părul. Imediat după vopsire, părul este mult mai sensibil la rupere, iar instrumentele de păr precum placă, ondulator sau perie, care îți încălzesc părul în exces, îți și usucă părul și îl degradează. Imediat după vopsire, nu folosi prea multe accesorii de păr (agrafe, elastice dure), deoarece acestea vor pune o presiune prea mare pe firul de păr și îl pot rupe. De asemenea, folosește o perie cu perii naturali și descurcă-ți părul doar atunci când este perfect uscat. La o săptămână după vopsire, poți aplica o mască de păr hidratantă, destinată părului vopsit.

Atunci când vrei să mergi la piscină este indicat să folosești un balsam fără clătire pentru părul vopsit. Substanțele chimice împreună cu sarea din apă pot dăuna părului proaspăt vopsit, așa că balsamul fără clătire poate reduce efectele nocive. Părul vopsit are nevoie de un tratament special de îngrijire, așa că pune accent pe produse de calitate și cere sfatul specialistului ori de câte ori îți dorești o schimbare de look!
 

by Maria Alexandra