Multe se întâmplă odată cu trecerea timpului. Tenul îşi pierde prospeţimea, apar ridurile, nici pleoapele nu mai sunt la fel de ferme şi de elastice. Prin urmare, nici machiajul nu mai poate fi ca la 20 de ani. Trebuie să te adaptezi, să ştii să maschezi defectele şi să-ţi scoţi în evidenţă atuurile.

Multe femei care ajung la pragul de 40 de ani suferă un şoc, cad în depresie. „A trecut tinereţea”, îşi spun, iar transformările fizice pe care le observă în oglindă le scad încrederea de sine. În încercarea disperată de a repara situaţia, unele fac greşeala să compenseze prin machiaj. Prea mult machiaj! Foarte greşit, ne spune make-up artistul Florina Mărcuţă, soţia actorului Bebe Cotimanis. „Semnele timpului nu se pot ascunde sub o tonă de fond de ten. Dimpotrivă, machiajul încărcat, accentuat, înăspreşte trăsăturile, maturizează. Trebuie să-ţi scoţi în evidenţă atuurile, nu vârsta”, spune specialistul.
Nu vă speriaţi, există soluţii. Un machiaj bine ales nu numai că ascunde imperfecţiunile, dar chiar vă poate şterge 10 ani de pe chip. Florentina Opriş, prezentatoarea emisiunii „Sport, dietă şi o vedetă” de la Kanal D, a acceptat provocarea de a-şi schimba stilul de machiaj. „În lumina rece a reflectoarelor, la televizor, este nevoie de un machiaj destul de accentuat, ca să ţi se vadă ochii şi buzele, să ai puţină culoare. M-am obişnuit să mă machiez aşa”, spune prezentatoarea tv, în vârstă de 49 de ani. Florina Mărcuţă i-a arătat cum se face corect un machiaj de zi, natural, discret.

Corectorul
Se aplică pe zonele cu probleme şi pe cearcăne. Trebuie să fie fluid, cremos şi aplicat în strat foarte subţire. Pe cearcăne, se alege un corector bej-portocaliu, nuanţă opusă culorii albastru-verzui a cearcănelor.

Fondul de ten.
După 40 de ani, scade secreţia de sebum de la nivelul pielii, iar tenul se usucă, ridurile se accentuează. În aceste condiţii, fondul de ten trebuie să fie fluid, hidratant, uşor transparent. „Orice fond de ten cu un conţinut mare de pudră încarcă faţa şi accentuează ridurile, mai ales pe cele din jurul ochilor. Prin urmare, trebuie evitate. În ceea ce priveşte nuanţa, dacă ai pete pigmentare evidente, alege un fond de ten între tonul pielii şi cel al petelor. Unul strict în nuanţa pielii ar transforma zona maronie în ceva gri. Regula e valabilă şi în cazul celor care au pistrui”, explică Florina Mărcuţă, în timp ce-i aplică Florentinei fondul de ten pe toată faţa, inclusiv de pleoape, buze, gât. Îl fixează apoi cu o pudră translucidă.

Fardul de pleoape
Acum, pleoapele nu mai sunt atât de ferme şi de elastice, apar mici pliuri în care se poate strânge fardul. Din acest motiv, specialistul vă recomandă să-l aplicaţi ţinând ochiul întredeschis. Evită fardul deschis, sidefat, pentru că măreşte vizual pleoapa şi poate scoate în evidenţă pliurile. Alege, în schimb, farduri mate, în nuanţe calde, pentru că întineresc. Cele mai închise decât tenul  sunt potrivite dacă ai globul ocular mai proeminent, iar cele mai deschise, luminoase dacă ai pleoapele ascunse în orbite.

Creionul de contur şi mascara
Conturează apoi pleoapa, la baza genelor, cu un creion maro la un machiaj de zi, sau cu unul negru la un machiaj de seara. Evident, nici aici nu trebuie exagerat. La final se aplică mascara pe gene.

Rujul
Conturează buzele mai întâi cu un creion ales în nuanţa buzelor (dacă vei folosi glos nude) sau în nuanţa rujului. Dacă ai buze subţiri, vei depăşi conturul buzelor cu maximum un milimetru. Dacă vei exagera şi vei depăşi mai mult conturul, se va vedea dizgraţios. Glosul aplicat ulterior va da mai mult volum. Evită rujurile în nuanţele stridente, închise, pentru că înăspresc trăsăturile şi îţi dau cu 10 ani în plus.

Blush-ul
Specialistul îţi recomandă nuanţe naturale, deschise, de roz/piersicuţă, care dau prospeţime obrazului. Marourile şi cărămiziul îmbătrânesc trăsăturile. La colţul ochilor, foloseşte o pudră uşor sidefată, în armonie cu nuanţa fondului de ten, care reflectă lumina şi diminuează optic ridurile.

 

by Maria Alexandra