„De ce nu am făcut asta mai devreme?“ este întrebarea, devenită parcă deja clișeu, atunci când vorbesc cu cei care au încercat epilarea definitivă.

Îi înţeleg perfect, pentru că aceeași revelaţie am avut-o și eu în urmă cu peste cinci ani, când am terminat primul protocol de tratament cu IPL (lumina intens pulsată) și ulterior cu laser. De atunci, am avut oportunitatea de a mă implica activ în domeniul esteticii noninvazive, având acces la inovaţiile tehnologice apărute în epilarea de lungă durată.

Piaţa epilării la nivel mondial este în continuă creștere, conform agenţiei Transparency Market Research, iar pentru 2019, valoarea acesteia va ajunge la 1180 mil. USD și va continua trendul ascendent, ajungând la peste 1.300 mil. USD până în 2022. Dar dincolo de cifre e alegerea personală a fiecăruia dintre noi atunci când suntem puși faţă în faţă cu tehnologia modernă.

Ce înseamnă IPL, SPL și laser?
În ultimii ani, epilarea definitivă a urcat în topul celor mai utilizate tratamente noninvazive, cu câteva milioane de proceduri efectuate anual, cele mai populare variante fiind cu IPL, SPL și laser. Aceste tehnologii se bazează pe căldura emisă de fasciculul de lumină ce distruge zona germinativă a rădăcinii firului de păr, iar firul de păr tratat în perioada de creștere va fi distrus și va cădea când va ajunge în perioada de repaus.

Având în vedere că, în orice zi, doar o parte din firele de păr se află în perioada de creștere, pentru rezultate optime sunt necesare mai multe ședinţe. După fiecare tratament, numărul firelor de păr și grosimea acestora se vor reduce, până la dispariţia lor după mai multe ședinţe de tratament.

Devenit popular în România doar de câţiva ani, laserul este folosit la nivel mondial pentru epilarea definitivă încă din 1996, având câteva avantaje faţă de tehnologia IPL. Laserul are o singură lungime de undă, fiind astfel specific, ceea ce implică un număr mai mic de ședinţe pentru același rezultat.

Unda laserului este precisă, lumina fiind absorbită de firul de păr, în timp ce la IPL unda este dispersată, lumina urmând a fi absorbită și de ţesutul învecinat, dacă acesta conţine pigmentul. Tehnologia IPL, în schimb, este prezentă în mai multe locaţii, ceea ce se traduce printr-un preţ pe ședinţă mai mic și mai mulţi esteticieni pregătiţi care utilizează această tehnologie.

Recent apărute și intens promovate, noile aparate de epilare definitivă cu IPL pentru uz personal au avantajul că pot fi folosite în intimitatea propriei case. Pentru că există însă riscul de a afecta pielea sau ochii dacă nu sunt urmărite instrucţiunile, acestea au putere mai mică, fiind necesare mult mai multe ședinţe pentru a avea rezultatul unui tratament profesional.

Aceeași tehnologie, tratamente personalizate. Există mai multe categorii de laser, în funcţie de lungimea de undă specifică fiecărui aparat, dar tehnologia este aceeași. În practică însă este importantă alegerea și adaptarea aparatului pentru tipul de piele și păr al fiecărui pacient.

Cele mai cunoscute generaţii de aparate laser sunt: Alexandrite (unde scurte de lumină, potrivit pentru pielea deschisă la culoare), laserul dioda (un aparat care acţionează pe unde de lumină mai lungi, și este potrivit atât pentru pielea deschisă la culoare, cât și pentru pielea mai închisă la culoare, inclusiv piele ușor bronzată) și laserele NdYag (care folosesc unde de lumină foarte lungi, fiind ideale pentru persoanele cu piele foarte închisă la culoare).

Deși unele tipuri de laser, cum ar fi laserul dioda, pot fi folosite pe tot parcursul anului, indicată este începerea tratamentului în lunile de toamnă, când pielea este mai deschisă la culoare și astfel la primele tratamente se poate utiliza o putere mai mare, crescând eficienţa tratamentului.

Epilarea definitivă poate fi realizată la orice vârstă, atât la femei, cât și la bărbaţi, și poate fi efectuată pe orice zonă de pe corp, fiind utilizată atât din motive estetice, cât și pentru rezolvarea unor probleme medicale, cum ar fi foliculita, firele de păr crescute sub piele sau iritaţiile apărute în urma epilării cu ceară sau aparatul de epilat.

Trebuie avut în vedere că, deși laserul poate suna ca o soluţie miraculoasă, nu face minuni într-o singură ședinţă. Pentru cele mai bune rezultate este nevoie de răbdare, fiind necesare minimum șase ședinţe, la interval de șase-opt săptămâni în funcţie de zona tratată, tipul aparatului și unicitatea ciclului de creștere a firului de păr al fiecăruia.

Numărul de ședinţe poate ajunge chiar la 10-12, în funcţie de elementele menţionate anterior, însă intervalul dintre ședinţe va crește la ultimele ședinţe, pentru a permite părului din zona tratată să crească.

Rezultate, avantaje și dezavantaje. Referitor la rezultate, este important să știm că epilarea cu laser este definitivă pentru firele existente pe parcursul tratamentului, dar nu împiedică apariţia de noi fire ce poate fi cauzată de dereglări hormonale, inclusiv sarcina sau diferite medicamente. În puţinele cazuri în care reapar fire de păr, acestea sunt foarte subţiri și rare și pot fi tratate în cadrul unor ședinţe de întreţinere.

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, în special dacă aceasta implică tehnologie, tratamentul trebuie efectuat de un terapeut cu experienţă, într-un centru cu aparate profesionale, pentru a garanta obţinerea celor mai bune rezultate și trebuie personalizat în funcţie de variabile, precum tipul de piele și păr.

De asemenea, este bine de știut că laserul nu este iradiant, neafectând organele interne. Terapia de epilare definitivă are restricţii doar pentru persoanele însărcinate, cele care suferă de epilepsie, cancer de piele sau prezintă alte afecţiuni ale pielii pe zona de tratament.

Laserul este folosit cu succes deja de câteva decenii în dermatologia estetică, inclusiv în epilarea definitivă, fiind o metodă sigură, fără reacţii adverse dacă este corect folosit, iar pacientul respectă indicaţiile pre și posttratament.

Dacă ceea ce vă oprește de la a încerca tratamentul este preocuparea că ar putea fi dureros, e bine să știţi că senzaţia în timpul tratamentului este, de cele mai multe ori, descrisă ca o ciupitură. Este poate o senzaţie de disconfort, dar rezultatul pe termen lung depășește cu siguranţă acest inconvenient.

Efecte secundare care pot apărea sunt iritarea, înroșirea de scurtă durată sau pigmentarea pielii în zona tratată, atunci când nu se respectă restricţiile legate de expunerea la soare sau solar. Bronzarea trebuie evitată în săptămânile ce urmează tratamentului, conform instrucţiunilor primite de la terapeut. Dacă protecţia solară este esenţială, în general, pentru zonele expuse la soare, ea este obligatorie în perioada următoare tratamentului pe zonele supuse epilării definitive.

Epilarea definitivă este un tratament personalizat, de aceea, prima sesiune de tratament trebuie precedată de o vizită de informare și evaluare în clinică sau institutul estetic specializat ales. Iar dacă încă vă gândiţi când să o programaţi, luaţi în calcul perioada în care vă doriţi să aveţi rezultatele finale – poate următoarea vacanţă pe plajă?

În acest caz, specialistul vă va recomanda începerea unui protocol de tratament exact în această perioadă a anului, pentru a ajunge la rezultatul pe care vi-l doriţi atunci când vă doriţi. Este parte din miracolul tehnologiei moderne atunci când aceasta este pusă în serviciul frumuseţii.

by Maria Alexandra