Industria produselor de infrumusetare sustine ca peptidele sunt noul ingredient-minune in materie de ingrijire a pielii – iata ce sunt acestea si cum functioneaza!

Peptidele sunt lanturi de aminoacizi care formeaza anumite proteine. Proteinele fac parte din toate tesuturile din organism, fie ca vorbim despre piele, fie ca vorbim despre organe. Dintre toate tipurile de proteine, colagenul este in mod deosebit important pentru piele – pana la 80% din pielea ta este alcatuita din colagen.
Colagenul este cel care mentine pielea ferma si tanara, insa vestea proasta este ca, pe masura ce inaintam in varsta, productia de colagen scade considerabil. Insa folosirea peptidelor ar putea stimula productia de colagen, astfel incat sa nu existe un declin odata cu trecerea anilor.

Ce beneficii au peptidele pentru piele
Estompeaza ridurile – prin stimularea productiei de colagen, peptidele acopera ridurile existente si ofera pielii un aspect mai tanar. Totodata, nivelul mai mare de colagen va impiedica imbatranirea prematura a pielii.

Sporesc elasticitatea si fermitatea pielii – aportul marit de colagen va mentine pielea mai ferma si mai elastica, in ciuda trecerii anilor.

Au efecte antiinflamatoare – peptidele pot combate inflamatia, mai ales pe cea cauzata de expunerea excesiva a pielii la radiatiile ultraviolete.

Accelereaza vindecarea leziunilor cutanate – unele tipuri de peptide au abilitatea de a stimula procesul de regenerare a pielii, grabind astfel vindecarea unor leziuni.

Surse de peptide
Pentru a beneficia de efectele benefice ale peptidelor, le poti folosi atat intern, sub forma de supliment alimentar, cat si extern, sub forma de produse cosmetice cu formula imbunatatita cu peptide.
Cremele de fata, serumurile, precum si mastile de fata anti-aging care conti peptide pot fi introduse in rutina zilnica de beauty, daca iti doresti un ten tanar pentru cat mai mult timp.
Peptidele se regasesc, de asemenea, si in unele alimente – iata ce trebuie sa mananci pentru a beneficia de efectele benefice ale peptidelor:
Laptele – este una dintre sursele cele mai bogate in peptide dietetice si ar trebui sa faca parte din dieta ta. Bineinteles, daca suferi de intoleranta sau sensibilitate la lactoza, e indicat sa eviti laptele, intrucat procesul inflamator cauzat de consumul acestuia va anula toate efectele sale benefice.
Ouale – peptidele care se regasesc in oua detin proprietati antiinflamatoare si totodata sunt bogate in antioxidanti de pret.
Boabele de soia – peptidele din boabele de soia stimuleaza productia de colagen din organism, insa totodata au proprietati antioxidante.
Pestele – pestele, in special cel oceanic, este bogat in peptide si proteine. Peptidele din peste combat imbatranirea pielii. Pentru un plus de colagen, e indicat sa se consume pielea, dar si unele oase de peste (cele micute, care pot fi consumate fara sa reprezinte vreun pericol).
Carnea de porc/ vita/ pasare – sursa bogata de peptide bioactive, carnea poate fi consumata atat timp cat este gatita intr-un mod cat mai sanatos – la aburi, la cuptor sau prin fierbere.
Reactii adverse ale folosirii peptidelor pentru piele

Daca folosesti produse cosmetice care contin peptide, poti observa unele efecte secundare, precum:
 - Inrosirea pielii
 - Inflamatia
 - Mancarimile
 - Eruptiile cutanate.

Pentru a evita asemenea situatii, testeaza produsul cosmetic pe o portiune mica de piele, astfel incat sa vezi daca exista reactii alergice. Daca ai folosit deja un produs pe baza de peptide si ai o reactie alergica, mergi la medicul dermatolog in cel mai scurt timp – acesta iti va recomanda un tratament care sa rezolve problema.

In general, insa, peptidele nu cauzeaza probleme. Introdu peptidele in rutina ta de ingrijire a pielii si rezultatele nu vor intarzia sa apara. Bineinteles, orice produs cosmetic sau supliment alimentar ai folosi pentru mentinerea pielii tinere, nu trebuie sa uiti de hidratare si alimentatie.

Hidratarea este esentiala pentru o piele frumoasa si sanatoasa, asa ca asigura-te ca vei consuma zilnic apa, ceaiuri si supe din belsug. Totodata, si dieta este extrem de importanta – consuma fructe, legume, nuci, seminte si carne slaba si evita prajelile, zaharurile si alte alimente nesanatoase.

by Maria Alexandra